Sove med din kat: for eller imod?

Katte er kendt for at være særdeles selvstændige dyr. Men selv om de kan tilbringe hele dage alene, elsker de også at putte sig ind til dig, når det er tid til at gå i seng. Så spørgsmålet melder sig: Er det en god idé atsove med sin kat?

Emnet er langt fra enstemmigt. Nogle ejere kan ikke undvære denne beroligende tilstedeværelse, mens andre foretrækker at sove i separate soveværelser. Har du svært ved at beslutte dig? Blanc Cerise tager et kig påfordelene og ulemperne ved at sove sammen med sin kat.

En naturlig stressdæmper

At have sin kat i nærheden, når man kryber under dynen, har ennærmest øjeblikkelig beroligende effekt. Det er slut med at dvæle ved dine bekymringer inden sengetid: Bare det at lade din kats spinden lulle dig i søvn fra dynens varme er nok til at bekæmpe angst. Denne beroligende tilstedeværelse skaber en tilstand af ro, som hjælper digmed at falde hurtigere i søvn. Du nyder nuet og falder i søvn uden selv at være klar over det. At sove med din kat betyder også, at du kan tilbringe et særligt øjeblik med dit kæledyr og styrke jeres bånd. Så mange grunde til, at det hurtigt kan blive vanedannende at sove med ham!

Er det en god idé at sove med sin kat?

Ved første øjekast har katten alle forudsætninger for at blive den ideelle samsover. Kan du allerede se dig selv få lidt søvn sammen med din yndige pelsbold? Et lille virkelighedstjek er på sin plads.

Det er rigtigt, at katte sover meget (16 timer i døgnet i gennemsnit!). Men disse mange timers søvn er ikke nødvendigvis modelleret efter vores egne hvileperioder. Katte har ikke den sammebiologiske rytme som mennesker: De veksler mellem faser med vågenhed og søvn i løbet af dagen, men også om natten. Så de kan pludselig blive aktive, når lyset slukkes. Nok til at forstyrre din egensøvncyklus.

At dele seng med din kat kan have andre ulemper. Den spinden, der virkede så beroligende ved sengetid, kan hurtigt blive uudholdelig kl. 3 om natten. Og når man tænker på, hvor meget søvnmangel påvirker vores humør og vores krop, er det bedst at undgå gentagen søvnløshed.

Du har måske allerede bemærket, at katte kan lide at slumre i stillinger, der mildest talt er… mærkelige. Du er ikke sikker på, at din hankat forveksler dit hoved med en pude eller lægger sig behageligt til rette på din ryg. For ikke at nævne, at de er ægte varmedunke: Mens deres blide varme er mærkbar om vinteren, vil sove med en killing, der er lidt for klæbrig, være som en rigtig prøvelse midt i en hedebølge.

Hvad er sundhedsrisikoen?

Katte anses for at være rene dyr. Faktisk bruger de meget tid på at pleje sig selv. Men det betyder ikke, at det er særlig hygiejnisk at byde din lille følgesvend velkommen i sengen: Der er intet, der fortæller dig, at dens poter ikke har trådt på kattebakken lige før sengetid.

Det er indlysende, menat sove ved siden af din kat er helt utilrådeligt, hvis du lider af astma eller allergi forårsaget af kontakt med dyr. Det samme gælder for støvmider: Hvis du er følsom over for dem, skal du være opmærksom på, at katte- og hundehår er fyldt med dem. Desuden er det sandsynligt, at andre små væsener tager ophold på din kat. Lopper, flåter, lus… Små ubudne gæster, som ingen har lyst til at se sprede sig i hulrummene ikælderen.

Endelig kan katte, der tilbringer tid udendørs, også værebærere af sygdomme. Toxoplasmose, kattekløe, ringorm … Godartede i de fleste tilfælde, men de kan være farlige hos personer med nedsat immunforsvar.

For at opsummere er at sove sammen med sin kat først og fremmest et personligt valg. Det hele afhænger af dyret, ejeren og den enkeltes ønsker. Af hensyn til hygiejne og komfort er det bedst at lade være. Men hvis du virkelig ønsker at bevare båndet i løbet af natten, er her et par tips til et vellykket samliv:

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *